Wednesday, April 24, 2013

Ruginya politik sentimen dan emosi

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Muhammad SAW dan ahli keluarga baginda serta para sahabat.

InsyaAllah entri kali ini akan berkisar tentang politik bersempena dengan PRU13 yang bakal menjengah tiba pada 5 Mei 2013 nanti. Kali ini saya akan cuba untuk sampaikan bahawa ruginya politik berlandaskan emosi dan sentimen.

Menurut satu artikel  daripada akhbar Sinar Harian bertarikh 9 April 2013 yang bertajuk, 'Tahap Literasi Politik Rakyat Masih Rendah', Pensyarah Kanan, Pusat Pengajian Sejarah, Politik dan Strategi, Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan Universiti Kebangsaan Malaysia, Abdul Ghapa Harun menggariskan bahawa tahap literasi politik rakyat negara kita masih tidak berada pada tahap sepatutnya. Hal ini menyokong kuat pandangan peribadi saya bahawa sebahagian besar rakyat negara kita, terutamanya masyarakat luar bandar, masih lagi boleh dikategorikan sebagai 'buta politik'.

Suka saya sebutkan satu daripada faktor yang menyumbang kepada fenomena tersebut iaitu tahap kebebasan media yang mengecewakan di Malaysia. Menurut satu carta negara berdasarkan kebebasan media yang dikeluarkan oleh Freedom House pada Mei tahun lalu, Malaysia berkampung di tangga ke 144, hampir tercorot.


Kedudukan itu juga menjadi penanda aras yang ditetapkan Freedom House untuk mengklasifikasikan Malaysia sebagai sebuah negara yang medianya berstatus 'not free' atau tidak bebas. Tidak hairanlah masyarakat gagal mencerap isu-isu yang berbangkit dengan baik, informasi tidak sampai kepada mereka dengan sepatutnya.

Sumber: Freedom House, http://www.freedomhouse.org/report-types/freedom-press
Ketidakseimbangan fahaman tentang politik dalam masyarakat hari ini menjurus kepada wujudnya pengaruh-pengaruh yang tidak relevan dalam memilih pimpinan setempat mahupun tampuk pimpinan negara. Pengaruh-pengaruh yang dimaksudkan kebanyakannya berbaur sentimen dan emosi. Saya ada melakukan sedikit bancian secara ringkas untuk mengenalpasti apakah faktor yang mempengaruhi fahaman politik oleh masyarakat kampung saya, ahli keluarga dan rakan-rakan. Antara beberapa faktor yang suka untuk saya senarai pendekkan ialah:
  1. Ketidakpuasan hati terhadap pihak tertentu.
  2. Tradisi keluarga.
  3. Kepentingan peribadi.
  4. Iri hati dan cemburu.
  5. Pengaruh suami ke atas isteri atau sebaliknya.
  6. Pengaruh idealogi tertentu.
  7. Ikut kawan.
  8. Suka-suka.
Faktor-faktor di atas jelas menggambarkan ketidakmatangan pemilih yang bakal menentukan halatuju negara. Lebih parah, dek kerana faktor-faktor tertentu, ada yang mengambil keputusan untuk langsung tidak keluar mengundi.

Hal ini sangatlah merugikan masyarakat itu sendiri kerana bagi negara kita yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen, rakyat yang menentukan siapa yang bakal memegang tampuk pentadbiran. Jika baik pilihan maka baiklah pentadbiran, jika sebaliknya, maka rakyat juga yang akhirnya merana secara sedar atau tidak.

Saya akan cuba bawakan dua situasi yang saya rasakan paling dekat dengan saya, untuk memberikan lebih kefahaman kepada kita.

Situasi 1: Masyarakat kampung

Masyarakat kampung merupakan golongan yang menerima kesan paling optimum daripada ketidaktelusan media negara kita. Hal ini kerana sumber informasi mereka sangat terhad, majoriti masyarakat luar bandar masih sangat daif tahap capaian mereka. Situasi ini menatijahkan mereka-mereka ini, terutamanya golongan lanjut usia, menjadi fanatik tidak berpangkal. Baik penyokong kerajaan baik penyokong pembangkang. Mereka ini cenderung untuk berhujah dengan cara mereka sendiri, tetapi kerana kedua belah pihak tidak jelas dengan pegangan masing-masing, tiada cetusan idea yang sepatutnya berlaku. Akhirnya timbul pertegangan leher sesama sendiri, tidak bertegur sapa dan sebagainya.

Betapa ruginya kerana jika sahaja masyarakat dididik dengan menggunakan saluran-saluran yang efisien, mereka pasti menjadi golongan yang lebih celik. Perkembangan positif itu bakal menyemai landskap politik yang lebih sihat. Jika berhujah, mereka berhujah bersandarkan fakta, menggunakan penghujahan yang sepatutnya, bukannya mempersadakan sentimen dan emosi.

Suasana yang lebih kondusif ini juga membuka ruang yang lebih luas untuk masyarakat menilai dengan saksama pihak mana yang benar dan yang mana membawa kerosakan lantas membawa kepada pembentukan pihak kerajaan yang dapat mentadbir dengan lebih baik.

Situasi 2: Suami isteri

Apabila berlaku penyatuan dua insan, maka tidak dapat tidak adanya kemungkinan untuk berlaku pertembungan fikrah. Mungkin si suami pro kerajaan dan si isteri pula pro pembangkang atau sebaliknya. Pertembungan sebegini lazimnya akan berakhir dengan 'kemenangan' satu fahaman politik sahaja dalam pasangan tersebut. Jika kedua belah pihak tidak celik politik, maka perubahan fahaman oleh suami atau isteri yang berlaku hanya kerana si suami atau si isteri yang lebih dominan atau persuasif. Perkara itu tidak sihat kerana fahaman politik sepatutnya diijtihadkan berlandaskan fakta.

Kerugian akan melanda jika situasi itu berlaku dalam pasangan suami isteri. Rugi kerana satu pasangan mempunyai dua suara, dua suara itu cukup penting untuk menentukan halatuju negara, sedar ataupun tidak. Jika keputusan diambil tidak tepat, maka akan terbit dua suara yang melakukan pemilihan yang tidak tepat.

Sebaliknya jika kedua belah pihak celik politik, perbincangan secara ilmiah mungkin boleh dilakukan dari masa ke masa untuk mencapai satu kata sepakat. Perbincangan secara ilmiah ini pastinya menatijahkan satu jawapan yang jika tidak tepat pun, setidaknya lebih hampir kepada yang tepat itu.

Khatimah

Dua situasi yang cuba saya bawakan di atas harapnya dapat memberikan idea yang lebih jelas bahawa fahaman politik tidak sepatutnya disandarkan kepada sentimen dan emosi. Sebaliknya perlu disandarkan kepada fakta contohnya dasar perjuangan parti politik yang kita sokong serta rekod prestasi calon dan parti yang kita sokong. Demi negara kita yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen, setiap rakyat sepatutnya dididik secara berterusan oleh pihak kerajaan sehingga mencapai tahap yang dikatakan sebagai sebuah masyarakat yang mempunyai literasi politik yang tinggi. Di samping itu, pihak kerajaan perlu lebih telus dalam mengawal media arus perdana dan membersihkan segala kotoran yang masih wujud dalam sistem pilihanraya bagi memastikan rakyat dapat menunaikan hak mereka dengan sebaiknya.

Suatu tahap ini jika dicapai, maka dengan sendirinya rakyat akan memilih dengan lebih bijak, pilihan yang bijak membawa kepada keputusan yang lebih bijak tentunya. Paling penting, sebagai umat Islam, undi kita adalah satu tanggungjawab untuk menentukan dasar negara yang lebih islamik agar suatu hari nanti kita dapat mencapai apa yang disebutkan sebagai daulah islamiyyah dan membawa pula kepada ustaziyatul alam.

Takbir! Allahuakbar!


No comments:

Post a Comment