Saturday, November 17, 2012

Peringatan Para Ulama' Bagi Mereka Yang Menolak Hukum Allah

Bismillahirrahmanirrahim.

Assalamualaikum.

Segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam. Selawat dan salam ke atas junjungan besar Muhammad SAW dan ahli keluarga baginda serta para sahabat.

InsyaAllah kali ini saya akan kongsikan beberapa pesanan para ulama' buat mereka-mereka yang menolak hukum Allah. Renungkan.

Ustaz Abdul Qodir Audah di dalam Kitab Al Islam Wa Audho'una Al-Qanuniyyah menyebutkan "Sesiapa yang menolak hukum Allah atau menegakkan hukum yang lain, maka ia dikira kafir dan tidak ada walaupun sebesar zarah akan keislaman di dalam hati mereka walaupun mereka dinamakan dengan nama-nama Islam dan mendakwa bahawa mereka Muslim."

Ibnu Kathir di dalam Tafsir Ibnu Kathir menyebutkan "Sesiapa yang meninggalkan undang-undang yang dibawa oleh Rasulullah SAW dan berhukum dengan undang-undang yang lain, maka ia telah kufur kepada Allah SWT. Bagaimana pula hukum mereka yang menggunakan undang-undang ciptaan manusia yang terdapat di dalam kitab Ilyasa'? Mereka juga kufur kepada Allah SWT secara ijma'. "

As-Syahid Sayyid Quthb di dalam Tafsir Fi Zhilalil Quran menyebutkan " Sesiapa pun tidak berhak membuat undang-undang yang lain kecuali Allah SWT. Sesiapa yang cuba melakukan perkara demikian, maka ia telah mencabar ketuhanan atau Uluhiyyah Allah SWT yang paling utama. Mana-mana individu, pertubuhan dan negara yang mencabar Uluhiyyah Allah SWT tersebut, maka ia telah terang-terangan kufur kepada Allah SWT dan perkara ini termasuk ke dalam al-ma'lim minad din bid dhorurah."

Dr Muhammad Abdul Qodir Abu Faris di dalam Kitab An-Nizhom As-Siyasi fil Islami menyebutkan "Wajib ke atas setiap Muslim menggunakan undang-undang Allah SWT dan haram sama sekali berhukm dengan undang-undang ciptaan manusia. Sesiapa yang menolak hukum Allah adalah kafir, manakala sesiapa yang manggunakan undang-undang ciptaan manusia dengan keinginan dan redha, maka ia juga dikira kafir bahkan mereka hendaklah dikenakan hukam bunuh sebagaimana yang dilakukan oleh Saidina Umar."

Dr Yusuf Al-Qardhawi menyebutkan " Di antara perkara yang berhak dihukum kafir tanda keraguan adalah pemerintah-pemerintah sekular dan pendukung-pendukung parti sekular yang secara terang-terangan menolak syariat Allah SWT dan melaungkan pemisahan negara daripada agama. Apabila diajak kepada hukum Allah SWT, mereka enggan dan ingkar. Lebih dasyat dari itu mereka bertindak melakukan keganasan ke atas orang-orang yang menyeru supaya berhukum dengan syariat Islam atau kembali kepada Islam."

No comments:

Post a Comment